A hónap növénye – A könnyezőpálma

 

Könnyezőpálma

 

A könnyezőpálmát mindenki ismeri, minden patikába, orvosi rendelőben, közintézményben megtalálható, de most arról az oldaláról mutatom be, ahogy egyikben sem, csak a legexkluzívabb irodában megtalálható, az egyik legmutatósabb irodai növényként.

1. Származása

Nevével ellentétben a könnyezőpálma (Monstera deliciosa) nem a pálmafélék, hanem a kontyvirágfélék családjába tartozik, Dél- és Közép-Amerika trópusi mocsaras vidékein, Mexikó déli részén honos.

     Képtalálat a következőre: „könnyezőpálma hazájában” 2. Kinézete

A fiatal növény első levelei szív alakúak, épszélűek, később lyukacsossá, karéjossá válnak. A  levelek színezete sötétzöld. Fényesek, bőrszerűek 40-90 cm hosszúak is lehetnek. Erezetük párhuzamos, lágyszárú kúszónövény. Hosszú léggyökereket fejleszt, melyek segítségével természetes körülmények között fákra kúszik fel, akár 20 méteres magasságba is, egészen a lombkoronaszintig.

Ritkán virágzik, egy fellevéllel védett torzsavirágzatot fejleszt. Termése két év alatt érik be. A fellevél színe sárgás. Termése éretten ehető, jóízű, azonban a fogyasztás után irritációt okoz a nyelven és nyálkahártyán. Az éretlen termés a növény többi részéhez hasonlóan magas oxálsav tartalmú, erősen mérgező, lenyelése után égető, fájdalmas marást okoz. Íze az ananászéhoz hasonló. Szobai és irodai körülmények közt is hoz virágot és érlel termést!Képtalálat a következőre: „könnyezőpálma hazájában”

Érdekessége, hogy a magból való kikelés után nem felfelé, hanem oldalra nő, míg el nem ér egy fatörzset, ezután hozza első 2 levelét, majd kezd a fény felé nőni a fatörzset támasztékul használva. Hazájában később a talajjal való kapcsolata megszakad, epifita (fán lakó,de nem élősködő) életmódra vált. Léggyökeret növeszt, ezt beszúrhatjuk a földbe, rátekerhetjük a mohakaróra vagy le is vághatjuk, növényünknek nem lesz tőle baja.

Levelét a virágkötészet használja.

3. Igényei

Jól bírja a sötétebb sarkokat köszönhetően az életmódjának. Hazájában csak szórt fény jut a lombkorona szint alá, ezért a tűző nap megégetheti, kifakíthatja a színét. A növény mindig a fény felé fordul, ezt az elhelyezésénél figyelembe kell venni. Bírja az alacsonyabb (12-14) fokos hőmérséklete is, azonban ilyen hőmérsékleten a fejlődése leáll. Bár őshazájában a magas páratartalomhoz és a mocsaras körülményekhez szokott, irodában való tartásakor jól viseli a szárazabb levegőt, ugyanakkor a pangó vizet nehezen viseli. Érdekessége, hogy magas páratartalom esetén “könnyezik”, ez azért alakult ki, hogy az őserdei körülmények között is tudjon párologtatni. Irodai körülmények között ez a jelenség csak akkor jelentkezik, ha növényünket túlöntöztük.

Képtalálat a következőre: „könnyezőpálma”4. Szaporítása

Szaporítása magról is lehetséges, de hosszadalmas, a magok beszerzése adott esetben nehézkes. Üzemi és otthoni szaporításakor is elterjedt módszer a dugványozás. Legszebbek a fejdugványok, de már 30 cm-es szárdarabok is jól gyökeresednek, akár vízbe, vagy föld és homok 50-50%-os arányba kevert közegében is.

5. Betegségek, kártevők

Ritkán előfordulhat takácsatka és pajzstetű fertőzés, ez azonban nem gyakori. Alacsony hőmérséklet és túlzott öntözés mellett rothadás, gombás fertőzés léphet fel. A levelek sárgulhatnak, fekete foltok jelenhetnek meg rajta. A barna levélszél az alacsony páratartalom miatt alakulhat ki. Az alsó levelek dobálása (új levél hozásakor) tápanyaghiány esetén gyakori.

6. FelfedezéseKéptalálat a következőre: „könnyezőpálma”

Különös és bizarr történet kering a könnyezőpálmáról. A felfedezők egy félelmetes húsevő növényként írtak róla. Azt hitték, hogy ezek a növények “vadásznak” az emberekre. Ezt a feltevésüket arra alapozták, hogy az őserdőben sétálva olyan könnyezőpálmákat találtak, melyek emberi csontvázakból nőttek ki, illetve nőtték körbe a léggyökereikkel. Később a tudósok rájöttek, ez helytelen feltevés, a csontvázak valószínűleg a dzsungelben eltévedt,majd meghalt felfedezők voltak. A növény rengeteg léggyökerével csak átkúszott a csontvázakon. Szobanövényként a viktoriánus kor (19.század) óta tartják.

7. Milyen irodába illik?

A könnyezőpálma,szinte minden orvosi rendelőben és közintézmény aulájában megtalálható. Irodák közül inkább a hagyományos irodákba vagy vezetői szobákba illik, nagyméretű, természetes színű kaspóban, mohakaróra futtatva.

 

Amennyiben  szeretne személyre szabott ötleteket, vagy kérdése lenne a könnyezőpálma gondozásával kapcsolatban, hívjon bizalommal, irodaházának felmérése és a tanácsadás ingyenes!