Illatos növények az irodába

 

Illatos növények az irodába

 

Illatos szobanövényekkel a legegyhangúbb irodát is feldobhatjuk, bátran használhatjuk őket a recepción, ahol a vendégeket fogadjuk, csokrok helyett is használhatjuk őket, bohém hangulatot kölcsönözve a belső tereknek. Lássuk a legillatosabb szobanövényeket, melyek megfelelő gondoskodás mellett sokáig díszítik irodánkat.

 

1. Jázmin

Az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben tartható faj a sokvirágú jázmin, amely a bőséggel nyíló virágairól kapta a nevét. Tavasszal és kora nyáron édes illatú, fehér csillag alakú virágok lepik el. Képtalálat a következőre: „sokvirágú jázmin”Kúszó növény, tarthatjuk csüngősként vagy futtathatjuk különböző tárgyakra, pl. mohakaróra vagy drótkarikára. Fontos, hogy a következő virágzás érdekében, virágzás után növényünket metsszük vissza.A virágzás megindulásához és az új hajtások megerősödéséhez sok napfényre van szüksége, ezért tegyük minél világosabb helyre, de arra ügyeljünk, hogy nyáron a déli tűző napfény ne érje közvetlenül. A jázmin hűvös vagy átlagosan meleg környezetet igényel, túlságosan nagy melegben felnyurgulhat.

 

2. Viaszvirág

A viaszvirág  kúszónövény, ezért bátran tartható szekrények tetején, vagy mohakaróra felfuttatva. Képtalálat a következőre: „viaszvirág”A legnépszerűbb szobanövények egyike. A növény sötétzöld, kemény, vastag levelekkel, rögzítőgyökerekkel rendelkezik, jól illik a minimál stílusú irodákba. Újra virágoztatásakor fontos tudni, hogy a virágok apró kocsányokon fejlődnek ki, amelyek a virágok hervadása után is a növényen maradnak. Ezeket a kocsányokat nem szabad eltávolítani, hiszen a következő évi virágok rügyei is ezeken fognak kifejlődni!

 

3. Gardénia

A gardénia tartása nem a legegyszerűbb, az újra virágoztatása sem egyszerű, de bódítóan illatos virágai miatt megéri az extra törődést. Öntözésénél oda kell figyelni, hogy Képtalálat a következőre: „gardénia”csak lágy vízzel szabad locsolni, illetve figyelni kell, hogy a virágját ne érje víz, mert elszíneződnek. Újra virágoztatásához biztosítani kell számára az alacsonyabb hőmérsékletet.Eredeti élőhelyén 60-180 centiméter magas, örökzöld cserje, cserepes növényként csak kisebb méretet ér el.

 

4. Kosborfürt

Képtalálat a következőre: „kosborfürt kép”A kosborfürt az orchideák közül szinte az egyetlen faj, mely illatos. Nevelése irodai körülmények között is könnyű, nem nehéz újra virágoztatni. Ha virágzásra szeretnénk bírni a növényünket, nyugalmi időszakot kell biztosítani, általában télen vagy kora tavasszal. Ilyenkor tartsuk hűvös és nedves helyen, ahol a levegő is jól jár. A locsolást ilyenkor minimumra kell szorítani. A kosborfürtök mérete és formája igen sokféle lehet, a fajtól vagy a hibridtől függően. Egyes példányaik csupán 20 cm magasra nőnek, mások meghaladhatják a 90 cm-t. A kosborfürtök a sok fényt és a magas nedvességtartalmat kedvelik.

 

5. Koszorúfutóka

Képtalálat a következőre: „koszorúfutóka”A koszorúfutóka egy irodában is könnyen tartható növény. Ajánlható recepciók díszítésére. Fényes, sötétzöld, ovális levelű cserje. Erős, jázminillatú, viaszosan hófehér virágai és fényes, ovális levelei nagyon mutatósak. Virágai májustól novemberig nyílnak, és mind a növényen, mind vágott virágként sokáig tartanak. Szárai bármilyen támasztékon képesek felkúszni, de lecsüngve is tartható. Kinézete, termete, virágillata hasonló a jázminéhoz, de tartása jóval könnyebb.

 

6. Golgotavirág

Érdekes formája miatt Krisztus szenvedésének szimbólumául szolgált. Trópusi területeken nagy számban él. Nevéhez egy egészen különös történetet szőtt a legenda. A spanyol misszionáriusok, amikor meglátták gyönyörű virágot, Krisztus szenvedését ismerték fel a növényben.

Képtalálat a következőre: „golgotavirág”Szerintük a tíz apostol a tíz sziromlevél, a drót formájú porzószirom a töviskoronát, az öt szélső szál az öt sebet, a három bibe a három szöget jelképezi. Későbbi időkben a botanikusok a golgotavirágnak számos más változatát is felfedezték.

A golgotavirágot növekedési és virágzó szakaszában rendszeresen kell öntözni és trágyázni, azonban vigyázzunk, nehogy túltrágyázzuk, mert az erős levélnövekedést okozhat, ami miatt kevesebb virágot fog hozni. Meglepő lehet számunkra, de ha egy ki szerencsénk van , ez a növény ízletes gyümölcsöt terem, vagyis meghálálja a virágot szerető kertész áldozatos és szeretetteljes munkáját.

Erről már írtunk korábban: http://www.novenyesiroda.hu/gyumolcsok-az-irodaban/

 

Bármelyik növény gondozásával kapcsolatban kérdése merülne fel, keressen minket elérhetőségeinken!