Gyümölcsök az irodában

 

Gyümölcsök az irodában

 

Vannak olyan gyümölcstermő növények, melyeket az irodában is bátran tarthatunk. Legtöbbjük könnyen tartható, szép és még a saját magunk által termesztett gyümölcsből is bátran fogyaszthatunk! Sőt! A legtöbbet a népi gyógyászatban használják, különböző betegségek kezelésére vagy megelőzésére. Nézzük a legjobb gyümölcsöt termő növényeket az irodába!

 

1. Citrusok

Nagyszerű választás az irodánkba a különféle citrusfélék. Könnyen tarthatóak, mindnek illatos virága van, és termését irodai körülmények között is be tudja érlelni. Gondozásukat tekintve a különböző fajták mind ugyanazt igénylik.

A legkeresettebb és biztosan termő fajták:

  • Citromfa (Citrus × limon)

Kisebb termetű, életerős és produktív fa.Képtalálat a következőre: „citrom növény” Hosszú pályafutása során alkalmazták a mérgezés ellenszereként, hatásosnak vélték kígyómarás ellen, ajánlották szívbetegeknek is. Hatásos vizelethajtónak, izzasztónak, vérzést elállító, sebösszehúzó szernek tartották, használták csuklás elállítására, gyógyították vele a gyulladt torkot, a reneszánsz kor elején pedig a levét a pestis gyógyszerének hitték. A citromlé hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria- és a tífuszbaktériumokat. Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amin a citrom ne segítene.

  • Calamondin  (X Citrofortunella mitis)

Képtalálat a következőre: „kalamondin növény”Kerekded vagy hosszúkás terméseinek héja narancsvörös, olajtartókba gazdag. A héj könnyen eltávolítható, a termés éretten édes. A termés 6-10 gerezdből áll, savas, leveses, apró magvú vagy mag nélküli, Gyümölcséből lekvár készülhet. A gyümölcs forrázatát a malájok gyümölcsteaként fogyasztják. Zöld teával fogyasztva meghűléses tünetek kezelésére használható. Állítólag halra spriccelve megszünteti a jellegzetes hal ízt. Szárított héját cukorral és sóval is fogyasztják chipsként. Illóolajával a citromolajat helyettesítik.

  • Lime  (Citrus aurantiifolia)

A lime gyümölcsöt íze miatt gyakran a citromhoz hasonlítják, de annál savanyúbb, jellegzetesebb, mérete kisebb és színe jellemzően zöld.Képtalálat a következőre: „lime növény”

A citrusfélék tartásáróla következőket érdemes tudni:

Legalább 4 óra közvetlen napfényt igényel. Két öntözés között érdemes hagyni a talaját kiszáradni. A felnyurgulást elkerülendő a frissen előtörő hajtásokat ajánlott tavasszal visszavágni. Csak akkor virágzik, ha viszonylag szűk hely áll rendelkezésére, ezért nem kell sietni az átültetésével. Évente kétszer virágzik, ezért a növényen előfordulhat egyszerre 2 érettségi stádiumban lévő gyümölcs is. Magról is szaporítható növények, azonban később fordulnak termőre, mint az oltott növények. Bátran próbálkozhatunk irodai tartásával, ha növényünk nem terem, termetével és illatos virágával is díszít.

 

2. Ananász (Ananas comosus)

Levelei tőlevélrózsát alkotnak. Gondozása nem nehéz, ha biztosítjuk számára a megfelelő víz és tápanyag mennyiséget, valamint a sok fényt.Képtalálat a következőre: „ananász növény” Irodában is bátran próbálkozhatunk vele, amit tudni érdemes róla, mivel broméliaféle, ezért a virágzás és termésnevelés után az anyanövény elpusztul. Sarjairól könnyen szaporítható. Ezen kívül a megvásárolt ananász levélrózsáját ujjnyi vastag szelettel levágva, majd földbe ültetve is könnyen gyökereztethető.

A friss ananász a jelenleg ismert egyetlen bromelánforrás – ez az anyag csökkenti a gyulladást, az ízületi fájdalmakat, valamint gátolja a rosszindulatú sejtburjánzást. Jelenleg széles körben használják ínsérülés, ficam, rándulás, túlzott megerőltetés és más izomproblémák kezelésére is – csakúgy, mint fül-orr-gégészeti gondok esetén.

 

3. Mangó (Mangifera indica)

A mangó könnyen szaporítható magvetéssel, ezek azonban 5-10 év múlva termő növények lesznek. Az oltott fákhoz nehezebb hozzájutni, viszont hamarabb és biztosabban terem. Kifejezetten érzékeny a gyökérbolygatásra, átültetéskor figyeljünk erre! Kaspójába rakjunk alulra agyaggranulátumot, mert a pangó vízre érzékeny.Képtalálat a következőre: „mangó növény” Gyors növekedése és a megnyúlás megelőzése érdekében érdemes fényes helyre rakni. Ha ezekre vigyázunk, növényünk jól fogja magát érezni irodánkban.

Jótékony hatással van a szívre, csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint minimalizálja néhány rákos megbetegedés kockázatát. A mangófa az indiaiak szent fája. A hinduk a levelek füstjével légcső bántalmakat gyógyítottak. A pestis- és kolerajárványok idején az éretlen, megsütött, cukrozott termést fogyasztották, testüket ezzel kenegették. A mangót egyes keleti országokban a gyermekáldás megsegítőjeként tisztelik, ezért esküvőkön találkozni vele.

 

4. Passiógyümölcs vagy golgotavirág (Passiflora quadrangularis)

A passiógyümölcs az egyedüli olyan gyümölcstermő növény, ami nem fa termetű és jól viseli az irodai körülményeket. Ovális termése kb. 10 cm hosszú; átmérője mintegy 8 cm. Éretten sárga színű; enyhén savanykás, aromás ízű. Képtalálat a következőre: „golgotavirág”Virágja illatos, szinte bódító. Amellett, hogy termése ehető, szinte az egyik legszebb trópusi dísznövény. Mivel futó növényről van szó, nevelhetjük karó mellett futtatva, vagy csüngve is. Fényigényes növény, érdemes ablakok közelében tartani. Vízigénye nagy, akár hetente többszöri öntözést is igényelhet!

A termés nyugtató hatású, csökkenti a fejfájást, az asztmát, a hasmenést és az álmatlanságot. A levelek, gyökerek és éretlen magvak nyersen mérgezők; a népi gyógyászatban májbántalmakra, valamint hánytató és féregűző szerként alkalmazzák.

 

Bármelyik növény gondozásával kapcsolatban kérdése merülne fel, keressen minket elérhetőségeinken!