A hónap növénye – A kroton

 

A Kroton

 

Hogy miért pont a kroton a február hónap növénye? Aki ismeri ezt a növényt, annak ez nem is lehet kérdés. Februárban, mikor nem süt a nap, mindenkinek borús a kedve, az irodába is csak kedvetlenül üldögélnek, elég ránézniük erre a növényre és máris új lendülettel vetik bele magukat a munkába! Lássunk mindent erről a kedvcsináló növényről.

1. SzármazásaKéptalálat a következőre: „codiaeum kép”

A kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozik, a Codiaeum nemzetségnek, mintegy 15 tagja ismert, Dél-Kelet Ázsia szigetvilágán, Észak-Ausztráliában, Új-Guinea, Pápua-Új Guinea szigetein, a Salamon szigeteken honosak.

2. Kinézete

Általában bokros növekedésű, de türelemmel csodálatos fává lehet nevelni. Rendkívül szín- és formagazdag növény. Levelei bőrneműek, ép szélűek, egyes fajtáknál karéjosok, az egészen keskeny fűzlevelűtől a széles elliptikusig változó szélességűek. Az alapszín zöld, melyet sárga, piros és bordó fedőszín tarkít. Tejnedves növény. Szobai körülmények között is virágzik, virágzata jelentéktelen, egyivarú, egylaki. Egyes fajták levélszíne a kor előre haladtával változik. Színes levele adja fő díszítőértékét.

3. Igénye

Nehéz tartása ellenére igen kedvelt irodai növény. Csak olyan irodába ajánlott, ahol biztosított Képtalálat a következőre: „codiaeum kép”számára a magasabb páratartalom. Egyenletes és bőséges öntözést igényel, azonban kivezetés nélküli kaspóban érzékeny a pangó vízre. Öntözését megkönnyíti, hogy vízhiány esetén levelei kókadni kezdenek, melyet időben észlelve, a növény károsodás nélkül átvészel. Nagyon fontos, hogy alacsony víz hőmérséklet esetén a növény dobálni fogja a leveleit. Érdemes lágy vízzel öntözni.

Hőigénye magas, érdemes 18 és 22 fok között tartani, ebben a hőmérsékleti tartományba lesz növényünk a legszebb. 18 fok alatt a növény lehullathatja a leveleit. Mivel színes levelű növény, ezért fényigényes, csak olyan irodába ajánlott, ahol biztosítani lehet neki a napi 2-4 órás közvetlen fényt (déli órák kivételével!)Sötét irodákba előbb a színek fakulnak meg, majd a növényünk megnyurgul, végső esetben, (maximum 4 hónap) elpusztul. Még az erőteljes metszést is jól tűri.

A növény minden része mérgező!

4. Szaporítása

Képtalálat a következőre: „dugvány”

Igaz, hogy magvetéssel is szaporítható növény, de ez nem terjedt el, mert a magoncok 50-70%-ban nem színes levelűek lesznek, illetve így sokáig tartana a növény nevelése. A magvetést csak nemesítéskor használják.

A gyakorlatban elterjedt szaporítás a dugványozás. Könnyen gyökeresedő növény, ha növényünkről a nem kívánt hajtásokat levágjuk,vízbe állítjuk, úgy is könnyen hajt gyökeret. Ezután már csak el kell ültetnünk.

5. Betegségek, kártevők

Mivel egy nehezen tartható növényről van szó, ezért számolnunk kell vele, hogy a különböző tartási hibák miatt, a növényünket betegségek és kártevők támadják meg. Száraz levegő esetén gyakori az atkás fertőzés. Fényszegény irodába, ahol növényünk legyengült, előszeretettel támadják meg a levéltetvek, gyapjastetvek, és a pajzstetvek. Amennyiben növényünket a magasabb páratartalom eléréséért permetezzük, előfordulhat gomba okozta levélfoltosság, főleg, ha a növény levelei éjszakára nedvesek maradnak. Pangó víz esetén számíthatunk a gyökérrothadásra. Levélhullásra a túl hideg öntözővíz, vagy a huzat miatt számíthatunk. Ezek a betegségek és kártevők okozta károk a tartási hibák kiküszöbölésével megszüntethetőek.

Következő cikkünkben részletesen foglalkozunk a kártevők elleni védekezéssel, az irodába kifejlesztett, vegyszermentes módokkal,az irodai dolgozók egészségvédelme érdekében.

6. Milyen irodába illik?

Képtalálat a következőre: „codiaeum üvegház”

Az egyik legszínesebb levelű irodai növény, feldobja a legszürkébb, legingerszegényebb belsőteret is, igen nagy dekorációs értékű növény. Ajánlott recepciókra, szállodákba, éttermekbe, klinikai várókba, exkluzív irodákba is.

A nagyon élénk színű levelek miatt, javasolt az egyszínű, fekete, fehér, vagy szürke kaspó használata a megfelelő hatás elérése miatt.

Kinézete miatt bátran mondhatjuk, hogy az irodai dolgozókat a látvány kreativitásra serkenti.

 

 

 

Amennyiben  szeretne személyre szabott ötleteket, vagy kérdése lenne a kroton gondozásával kapcsolatban, hívjon bizalommal, irodaházának felmérése és a tanácsadás ingyenes!