Az irodai növényvédelem

 

Tartási hibák, kártevők, betegségek

 

Az irodai növényvédelem egy nagyon komplex dolog, egyrészt mivel az irodában dolgozók ragaszkodnak növényükhöz, ezért a létező leghatásosabb szerrel kellene kezelnünk a növényt, azonban fontos az ott dolgozók egészségvédelme is. Ezért én elvetem az összes vegyszer lehetőségét, ebben a cikkben csak bio -de bevállt- módszereket fogok ismertetni.

 

1. Kártevők

 • A Tetvek

Ha fonnyad növényünk levele, ragacsos foltok vannak rajta Kezdhetünk gyanakodni, hogy tetvek vannak rajta. Mint minden fertőzésnél, itt is fontos, hogy minél hamarabb észre vegyük, ha valami gond van a növényünkkel.

Képtalálat a következőre: „levéltetű”
Levéltetű

A növények leggyakoribb kártevői a levéltetvek. Ezek általában a friss leveleket támadják meg, majd szívogatják a növényi nedveket, amitől a levelek foltosodni és torzulni kezdenek. Általában zöldes vagy feketés színűek. Elmondhatjuk, hogy a hobbikertészek rémálma a gyapjas levéltetű, mivel a növény nedvét szívogatva fokozatosan legyengítik azt, ami végül a növény pusztulásához is vezethet. Őket viszont könnyebb felfedezni növényünkön a fehér szín miatt, kipusztítani viszont sokkal nehezebb a levéltetveknél. Végül vannak a pajzstetvek, nekik kicsit más a kinézetük, mint a többi tetűnek, ők “rá vannak ragadva” a növény levelére.

 

Eltávolításuk ezáltal nehéz, szinte le kell őket kaparni. Két életstádiumuk van, az egyik a mászó alakjuk, amivel terjednek és a már letelepedett egyedek. Ezeknek a kiírtásanehéz, mert a “pajzsuk” megvédi őket még a növényvédő szerektől is.

Képtalálat a következőre: „gyapjastetű”
Gyapjastetű
Képtalálat a következőre: „gyapjastetű”
Pajzstetű

 

 

 

 

 

Nézzünk akkor néhány módszert, amivel bátran próbálkozhatunk, ha növényünkön a tetű kártételét fedezzük fel.

 • Mosogatószeres vízzel minden héten 2x áttörölni a beteg növényünk leveleit. Szőrős vagy viaszos levelet ne kenegessük!
 • 1 db szappant kevés vízbe áztatunk estére, majd reggel a felázott szappanos vízzel töröljük a leveleket.
 • 15 ml ecetet keverjünk el 0.5 l vízbe, majd ezzel az oldattal törölgessük növényünket hetente 2x a fertőzés elmúlásáig.
 • Egy éjszakára vízbe áztatunk dohányt (minél töményebb annál jobb) majd ezzel töröljük át a növényünket.

 

 • Az Atkák
Képtalálat a következőre: „takácsatka kép”
Takácsatka

Szobanövényeinken általában a takácsatka jelent problémát. Tünetei hasonlóak a levéltetvek kártételéhez, annyi a különbség, hogy a növényünk nem lesz ragacsos és a növényünk új hajtásain pókhálószerű képződmény jelenik meg. Az atkák száraz, meleg körülmények között érzik jól magukat. Ha annyira elszaporodtak már növényünkön az atkák, hogy a fejlődésben (torz növekedés) is gondot okoz, érdemes a növényünket visszavágni. Ha növényünk atkás, könnyebben boldogulunk vele, mintha tetves lenne, mert az atkáknak van egy nagy ellenségük, ami a nedvesség, vagyis a magas páratartalom. Gyakorta az is elég, ha növényünket hetente zuhanyoztatjuk, vagy ha minden nap spricceljük. Atkás fertőzésnél figyeljünk arra, hogy miután maga a kártétel meg is szűnt, a pókhálószerű bevonat megmaradhat, amit érdemes törölgetve eltüntetni a növényről.

Védekezés: Oldódásig keverj össze 2 evőkanál sót egy flakon meleg vízzel, és hagyd, hogy szobahőmérsékletűre hűljön. Ezzel permetezhetjük növényünket, minden nap, addig, míg nem látunk mozgó atkákat.

 

 • Az amerikai lepkekabóca

 

Képtalálat a következőre: „amerikai lepkekabóca szobanövény”
Amerikai lepkekabóca

Ezek a kis lények májusban bújnak ki tojásaikból és lárvaként kezdik el gyengíteni a növényeket. Mégpedig úgy, hogy kiszívják azok nedveit. Ha ilyenkor átnézzük növényeinket, könnyen észre lehet őket venni. Ugyanis vattaszerű váladékot hagynak maguk után, elsősorban a levelek hátoldalán és a fiatal hajtásokon. Az ellenük való védekezéskor nehézség,hogy nem válogatósak, illetve kerti növényeken is áttelelnek, majd tavasszal újból támadnak. Ami még ezen felül is nehezíti az ellenük való védekezést, az az, hogy a kifejlett lepkék a legkisebb érintésre is elrepülnek-rossz esetben egy másik növényre.

Védekezés: Fél liter vízhez keverni kell 2 ek. cukrot, 1 ek. ecetet, 2 ek. mosogatószert. Ezzel a szerrel akkor érdemes permeteznünk, ha a lepkék, még nem fejlődtek ki teljesen. Amennyiben már a fertőzés olyan stádiumban van, amikor a lepkék már repülni tudnak, akkor már nem lehet hatásos semmilyen szer, illetve a továbbfertőzés veszélye miatt érdemes növényünket minél hamarabb eltávolítani az irodából.

 

 • Fonálférgek, gyökératka és gyökértetű

 

Kapcsolódó kép
Fonalféreg

Szobanövényeknél ritka azonban úgy gondolom érdemes megemlíteni őket. Ezek a földben élő kártevők, szabad szemmel nem is láthatóak, a tüneteiket mégis észrevesszük. A fertőzött növények elgyengülnek, a levelek megbarnulnak és kiszáradnak. A megtámadott gyökereken kidudorodások keletkeznek. Vannak különböző talajfertőtlenítő szerek, azonban ezeket irodai környezetben nem javasolt használni. Ha mégis valamit tenni szeretnénk növényünkért, érdemes megpróbálni, a gyökérzetről az össze földet lemosva, a láthatóan fertőzött részeket levágva új, steril földbe ültetni.

 

2. Betegségek

 • Gombás fertőzések
Képtalálat a következőre: „lisztharmat kép”
Lisztharmat

A gombás betegségekről elmondható, hogy leggyakrabban nedves környezetben érzik jól magukat. Minden gomba spórával szaporodik, melyet a szél visz tovább, azonban vannak olyan gombafajok, melyeknek ‘besegítenek’ a tetvek.

Irodai növényeinken leggyakrabban a lisztharmatnak nevezett gombás betegség jelenik meg. Könnyen felismerhető a növény levelein megjelenő fehér bevonatról. Kezelés hiányában növényünk elpusztul. A lisztharmat számára kedvező a meleg, párás környezet, fontos, hogy ha növényünket spricceljük az a reggeli vagy délelőtti órákban történjen, mert a délutáni órákban a vizesen maradt levelek érzékenyek a gombás fertőzésekre.

Védekezés: Sós vízzel érdemes áttörölni növényeink levelét, ha páradús környezetbe van, pl.: ablak mellett érdemes arrébb rakni.

 

 • Szürkepenész
Képtalálat a következőre: „szürkepenész”
Szürkepenész

A szürkepenész jelenléte mindig rothadást jelez, hátterében rendszerint elhaló növényrész vagy túlöntözött talaj áll. A penészes növényt vagy növényrészt alkohollal fertőtlenített ollóval vagy késsel távolítsuk el, ügyelve hogy a megmaradt növényrészen ne maradjon rothadó rész.

Védekezés: 4 teáskanál szódabikarbónát 3.5 liter vízzel elkeverni, majd áttörölni vele növényünk leveleit, addig ismételjük, míg a fertőzés el nem múlik.

 

 • Vírus
Képtalálat a következőre: „mozaik vírus”
Mozaik vírus

A vírusfertőzés hatására a növényekben megjelenő belső elváltozások a sejtek, szövetek belsejében figyelhetők meg. Külsőre a növény leveleinek foltossága, a hajtások torzultsága utalhat. A vírusos betegségek ellen a legnehezebb a védekezés, hiszen már a betegség is nehezen ismerhető fel, ráadásul a fertőzést gyorsan terjesztik a rovarok és gyakran már a vetőmagban is jelen van. A növényi kórokozók egyik legveszedelmesebb csoportját alkotják. Nem első sorban apró méretük, hanem a betegség gyógyíthatatlansága miatt. Egy vírussal megfertőződött növény élete végéig fertőzött marad, kigyógyítani nem lehet.

Védekezés: A tüneteket mutató növényi részek eltávolítása fertőtlenített ollóval levágjuk.

 

 • Baktériumok
Képtalálat a következőre: „A baktériumos nedves rothadás”
Baktériumos nedves rothadás

Az irodai növények között amivel érdemes foglalkozni az a baktériumos nedves rothadás. Leginkább gumós növényeinket támadja meg,bár egyes esetekben megfigyelhető a szárak rothadása is. A baktériumos nedves rothadás a bomlás során enzimjeivel feloldja a pektint, emiatt a gumó szövetei elfolynak, szétesnek. Könnyen felismerhető jellegzetes szagáról.

Védekezés: Védekezés nincs ellene, csak megelőzés.

 

 

3. Tartási hibák

Minden probléma mögött a tartási hibák állnak. Tartási hibát akkor követünk el, ha a növényünket nem úgy tartjuk, ahogy igényli. Nézzük a leggyakoribb tartási hibákat és következményeit:

 • Fényszegény hely-növényünk megnyúlik
 • Túl sok fény-növényünk levele megég.
 • Túl sok víz-növényünk kirohad (FONTOS! A rothadás jele lehet a kókadás is! Ezért ha növényünk kókadozik, ne adjunk neki rögtön vizet ,lehet többet ártunk vele, előbb nézzük meg a földjét, tényleg száraz-e.)
 • Túl kevés víz- növényünk kiszárad
 • Alacsony páratartalom-növényünket különböző kártevők (pl.: atka) fogja megtámadni, levél széle barnul
 • Túl magas páratartalom- növényünk “könnyezni kezd”
 • Túl alacsony vagy túl magas talaj PH: Növényünk nem fejlődik, leveleit dobálja, színe kifakulKéptalálat a következőre: „tartási hibák növény”

A legtöbb tartási hiba könnyen kezelhető, illetve nagyon fontos, hogy nincs olyan, hogy ez sötét iroda, mert minden növénynek mások az igényei. Ami egy krotonnak már túl sötét, ott egy agglegénypálma még jól fejlődik. Ezért bátran mondhatjuk, a tartási hibák ott kezdődnek, hogy rossz növényt választunk az adott helyre.

Tartási hibák kijavításánál figyeljünk arra, hogy minden változás fokozatosan történjen, hogy növényünknek a legkisebb stresszhatással járjon.

 

+ TIPP: Ha nem tudjuk növényünknek mi baja lehet, érdemes az irodában egy másik helyiségbe áthelyezni. Ezzel a módszerrel egyszerűen megszüntethető a tartási hiba, ami növényünk problémáját okozta. Ha nem járunk ezzel sikerrel, kérjük szakember segítségét!

Amennyiben kérdése van, elérhetőségeink bármelyikén keressen minket bizalommal!