A csodálatos Aloe vera

 

Aloe vera az irodába

 

Irodaházakban sokféle növényt lehet sikeresen tartani. Néhány különlegesebb növény is sikeresen tartható. Ezek egyike az Aloe vera, melyet különböző betegségek vagy sérülések esetén alkalmazhatunk, akár a munkahelyünkön is!

Képtalálat a következőre: „aloe vera kép”1. Származása

Az aloe évelő pozsgás növény, amelyet gyakran összekevernek a kaktuszfélékkel, de valójában a az aloé nemzetségbe tartozó növény a liliomfélék családjába tartozik. A növény Észak-Afrikából származik. Manapság a világ számos részén termesztik. Az aloe vera múltja az ókorra vezethető vissza, hiszen már ekkor is ismerték jótékony hatását, használták a gyógyászatban, az ókori görög, kínai, indiai és római orvoslás egyik alapjaként vált híressé.

2. Kinézete

Képtalálat a következőre: „aloe vera kép”

Az orvosi aloé pozsgás, virágai sárgák. Húsos, pozsgás, lándzsa alakú levelei 60 cm-re is megnőhetnek, szélei tüskések vagy erősen fogazottak, az egész növény magassága 120 cm lehet. Évelő növény, levelei letörhetők, a letört rész helyett új nő.

Az aloe veráknak több fajtájuk van, de csak a Aloe Barbadensis Miller fajta rendelkezik bizonyítottan gyógyító hatással. A legtöbb háztartásban található, mindenki által aloe verának hitt növény a valóságban az aloe vera var chinensis.

3. Igényei

Nyáron meleg, napos, míg télen hűvös (10 fok) környezetet igényelTélen csak egészen ritkán kell öntözni, tavasztól őszig tartsuk mérsékelten nyirkosan. A pangó vizet kerülni kell, amennyiben kifolyás nélküli kaspóban van, ajánlott nagyobb mennyiségű agyaggranulátumot tenni. Tápoldatozását feles töménységű tápoldattal végezzük a nyári hónapokban, a téli hónapokban a tápoldatozást teljesen szüntessük be, a locsolást akkor végezzük, ha növényünk levelét megfogva puhának, benyomhatónak érezzük. Alacsony páratartalmú irodákba ajánlott.

4. Szaporítása

Az Aloe Vera szaporítása sarjakról történik. Az aloe vera általában hároméves korában hozza első  sarjait, melyek ha már bő félarasznyiak, leválaszthatóak. A barbadensis fajta jóval kevesebbet hoz, mint a chinensis.

5. Betegségek, kártevők

Az aloe veráknak rendes körülmények között nincs kártevőjük. Ritkán megtámadhatják különféle tetvek, ez ellen hatásos a szappanos vízzel való lemosás. Tartási hibák közül gyakori a túlöntözés, amitől a növény gyorsan elrohad, de a kiszáradást is meg kell előzni, a túl kevés nedvességet a puhává, összenyomhatóvá váló levelek jelzik. Erős napsütésben a növény megég, amit a barnuló, száradó levelek jeleznek.

6. Felfedezése

Az aloe gyógyító hatása már az ókor óta ismert. Hiteles tanúk és legendás történetek egyaránt szép számmal akadnak az ókori történelemben. Az  első írásos emlék Akkad, sumér király uralkodása idejéből, agyagtáblákon maradt fenn. Az aloe növény ősidőkből származó, festett vázákon is látható.

A híres, Ebers papiruszok (i.e. XV. század) között talált egyiptomi gyógyszerkönyv szintén említi az aloét a ma körülbelül 3000 éves gyógyszer keverékek között. Egyiptomban, a fáraók a hosszú élet elixírjének tartották. A hagyomány szerint a temetési szertartás során az örök élet szimbólumaként aloe növényt ajánlottak fel. Mivel az aloét a “Királyok völgyébe” vezető út mentén és a piramisok köré is elültették, elkísérték a fáraót a túlvilágra is. Arra szolgált, hogy táplálja és gyógyítsa őt a hosszú utazás során. Ha a növény virágot hozott, az annak a jele volt, hogy az elhunyt elérte végcélját.

Az ókori görög birodalomban az aloe a szépséget, nyugalmat, szerencsét és egészséget szimbolizálta. Úgy tartják, hogy Nagy Sándort i.e. 330-ban Gaza (Palesztina) ostroma során megsebesítette egy ellenséges nyílvessző. Hódító útját folytatta Egyiptomon és Líbia sivatagján keresztül, de sebe elfertőződött és nem gyógyult. Mikor útját Amon oázisában megszakította, Zeusz fiának kiáltották ki. Ekkortájt magántanítója, a híres Arisztotelész egy papot küldött hozzá egy – Socotra szigetén termett – aloe növényből nyert olajjal. A pap kezelte Nagy Sándor sebét, mely hamarosan begyógyult.Képtalálat a következőre: „aloe vera kép”

Az Arab Félsziget beduinjai és a Szahara tuareg harcosai ősidők óta jól ismerik az általuk “a sivatag liliomjának” nevezett aloe kiváló tulajdonságait. Mezopotámia lakói ajtajukat az aloe leveleivel díszítették, hogy megóvják otthonaikat mindenféle gonosztól. Járvány és éhínség idején a pártusok és a szkíták az aloe húsát fogyasztották.

Japánban az aloe rendkívül népszerű növény. Fajták százait termesztik különböző felhasználási célokra. Eszik és isszák. Számos különböző formában használják gyógykezelésre és gyógyításra. Az ókorban a szamurájok az aloe húsával kenték be testüket, hogy távol tartsák a démonokat, és hogy halhatatlanná tegyék magukat.

7. Milyen irodába illik?

Leginkább modern stílusú irodába ajánlható.